<- Sos boloński 3Lista potraw z grupy: SosySos bosmański ->

PDF Drukuj

Sos boloński 4

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3254 razy.


1/2 kg miesa mielonego (np.wieprzowe)
1-2 cebule
czosnek (ilosc - jak kto lubi)
koncentrat pomidorowy
kostka rosolowa
przyprawy (oregano, pieprz, papryka, sol)

Najpierw mieso miesza sie z przyprawami i wycisnietym czosnkiem i zostawia na ok. 1 godz. Pozniej przsmaza sie je z cebula pokrojona w kostke i dodaje czesc kocentratu pomidorowego (1 male opakowanie). Rownoczesnie gotuje sie bulion z kostki rosolowej, dodaje do niego koncentrat pomidorowy i przyprawy, zwlaszcza duzo oregano.
Jezeli nie chcesz, zeby oregano plywalo ci w sosie - takie farfocle, mozesz je wczesniej wlozyc do lnianej sciereczki i pogotowac - wtedy zmieknie.
Przesmazone mieso dodajesz do bulionu i gotujesz na malym ogniu ok. 1 godz.
Do tego spaghetti na pol-twardo. Polewasz je sosem, posypujesz duza iloscia zoltego startego sera i mozna to jeszcze dodatkowo zapiec w piekarniku przez pare minut.
Smacznego,
From: "Ania Dzięczewska" <annadz@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności