Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3332 razy.
1/2 kg płatów śledziowych
2-3 duże czerwone cebule
puszka ananasów
3-4 jabłka
1 jogurt ananasowy
1 majonez
curry
Płaty śledziowe (matiasy) trzeba wymoczyć. Nie za długo, niech tylko stracą trochę soli. Kroję je w paseczki o grubości 1 cm i układam w głębokiej misce. Na to idzie pokrojona w plasterki, sparzona cebula i ananasy pokrojone w kostkę 1x1 cm. Następnie pora na sos. Mieszam jogurt z majonezem i dodaję 1-1,5 łyżki stołowej curry (trzeba spróbować i dobrać indywidualnie). Całość należy dobrze wymieszać i na chwilę odstawić. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce na wierzch śledzi z cebulą. Całość polewamy sosem zanim jabłka ściemnieją. Po 2-3 godzinach w lodówce można podawać.
From: "Chudy" <ankar@rubikon.net.pl> uuu coś dla mnie!sprawdzam na sylwestra! Nadesłał(a): ja 2005-12-23 21:12:16