<- Ryba duszona z winemLista potraw z grupy: RybyRyba faszerowana ->

PDF Drukuj

Ryba duszona ze śliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2011 razy.


składniki:
* 800 g ryby - sandacz, leszcz, karmazyn
* 2 łyżki masła
* 120 g cebuli
* 50 g suszonych śliwek
* 1/2 szklanki śmietany
* kolendra lub pietruszka
* pęczek koperku
* sól i pieprz

Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsmażyć i przełożyć do płaskiego rondla. Obraną, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko poddusić, wrzucić do ryby, dodać namoczone, pokrojone w paseczki śliwki i podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać kolendrą, pietruszką lub koperkiem.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności