<- Gulasz pustelnikaLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaGulasz węgierski ->

PDF Drukuj

Gulasz węgierski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6212 razy.


Przytocze przepis z1891r.

Zaznaczam ze to jest orginalna pisownia
Jest to po prostu rodzaj bigosu z surowego wolowego miesa,przesyconego pieprzem czerwonym papryka zwanym.
Miekkie,drobne kawalki surowego miesa rozbic dobrze,wlozyc w rondel ,w ktorym roztopiono stosowna ilosc loju wolowego ,poddusic nieco pod przykrywka przylozyc duzo pokrajanej w plasterki cebuli, podlac woda i znowu dusic,w koncu gdy widac ze miekkie,wsypac tluczonego pieprzu czerwonego lub bialego,nieco angielskiego ziela .posolici znowu raz zagotowac ;
w czasie duszenia zas ciagle po lyzce zimnej wody podlewac dla skruszenia miesa.
sos powinien byc gesty ,a gestosc ta powinna bez zaprawiania maki,z samego soku miesnego ,cebuli i pieprzu sie utworzyc.
Smacznego i napisz jak to smakowalo,
From: "Jerzy Nowicki" <jurekn@box43.gnet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności