<- PASZTET JARZYNOWYLista potraw z grupy: Warzywa, owocePASZTET SABAUDZKI ->

PDF Drukuj

Pasztet Kaffiego (jarski)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1490 razy.


(z ksiazki Johna Robbinsa 'Diet for a New World')
Jest to pasztet do smarowania. Znajomi nie chca wierzyc, ze jest bezmiesny.

Skladniki:
1 szklanka nasion z dyni (wyluskanych) (tzw pepitas)
1 szklanka nasion slonecznika (wyluskanych)
1/2 sredniej czerwonej (tzw hiszpanskiej) cebuli drobno posiekanej
2 lyzki Tamari (japonski sos sojowy bardzo delikatny, dlugo fermentowany)
1/2 szklanki grubo posiekanej swiezej bazylii
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Nasiona zalac woda (jesli kranowka jest mocno chlorowana, to zalac niegazowana mineralka - chlor w wodzie moze zaszkodzic kielkowaniu - to uwaga dla tych, ktorzy chcieliby hodowac wlasne 'sprouty') i moczyc przez 6-12 godzin.
Namoczenie rozpocznie proces kielkowania a potem lekkiej fermentacji - nalezy sobie wypracowac czas moczenia po ktorym pasztet smakuje najlepiej. Ja mocze przez noc - okolo 10 godzin. Zalezy to tez od temperatury pomieszczenia, dluzej w zimie, krocej w lecie.
Odcedzic, przeplukac i znowu odcedzic. Wrzucic nasiona i reszte skladnikow do blendera i przerobic na jednolita mase. Wlozyc do lodowki na co najmniej godzine. Przykryc, bo powierzchnia ciemnieje.
Podawac z trojkacikami plackow pita ogrzanymi w piekarniku, pumperniklem, 'patyczkami' z zielonego selera, mozna tez uzyc jako bazy do kanapek z pomidorem, salata, ogorkiem itd.
Zwykle podaje ten pasztet na entree wlasnie z pita, selerem, pumperniklem i malutkimi koktajlowymi pomidorkami.
Zwykle potem podaje tagine po marokansku z cous-cous. Jest to jeden z moich ulubionych 'tandemow' przyjeciowych.

Uwagi: NIE NIE mozna zastapic swiezej bazylii suszona. MUSI byc swieza. Nadaje aromat, dodaje smaku i wilgotnosci.
Ja dodaje tez wiecej Tamari niz w przepisie - nawet do 5 lyzek. Tak lubie. Tamari jest niskosolne, wiec jesli zastepujecie innym sosem soja dodawajcie po troszku i probujcie.
Mozna zastapic czerwona cebule zwykla (nie probowalam) - czerwona jest lagodniejsza w smaku i lepiej sie nadaje do surowek.
From: annas@shell01.ozemail.com.au (ANNA ZUKOWSKI)

Tamari można zastąpić zwyklym sosem sojowym lub ostatecznie sosem Maggi. Ale jezeli sa woki (choc jak czytalam trudne do dostania) to moze sa sklepy z azjatyckimi produktami? Jezeli sa, to sos soja (soya sauce) musi byc, to bardzo podstawowa i tania przyprawa. Jezeli mozna np dostac paste miso to jak sie ja rozcienczy, to bedzie cos w rodzaju sosu sojowego.
From: annas@shell01.ozemail.com.au (ANNA ZUKOWSKI)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności