<- ManicottiLista potraw z grupy: InneMelon z szynką ->

PDF Drukuj

Marokańska tagine z cous-cous

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2933 razy.


Ta potrawa ma przerazajaca dluga liste skladnikow, ale samo przygotowanie jest bardzo proste.

Skladniki:
2 lyzki oliwy
2 srednie cebule, pokrojone w plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
2 zabki czosnku, obrane
1 lyzeczka turmeric
1 lyzeczka swiezego utartego imbiru (ginger)
1/2 lyzeczki cynamomu
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki cayenne
1/4 lyzeczki szfranu
4 srednie marchewki, pokrojone w 2cm kawalki
1 kg squash (Stanislawski tlumaczy to jako dynia, ale u nas squash to zolte warzywo z rodziny cukinii, troche wyglada jak spodek latajacy, jakies 3-7cm srednicy. Twardsze i jedrniejsze niz cukinia. Moze mozna dynie? Nie probowalam)
3-4 pomidory obrane i pokrojone w cwiartki (przepis zada pomidorow w puszce, wiec jesli swieze mozna dodac troche wody (1/4 szklanki) lub soku pomidorowego)
1 szklanka bulionu z jarzyn (z kostki)
2 srednie cukinie w grubych plasterkach
1 szklanka ugotowanych (albo z puszki) garbanzo beans (chickpeas Stanislawski mowi - groch wloski)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych migdalow, uprazonych na zloto w piekarniku (posiekane migdaly wysypac cienka warstwa na blache, wlozyc do nagrzanego piekarnika. Zagladac co 2-3 minuty, bo moga sie bardzo latwo spalic. Powinno to prazenie zajac jakies 10 minut)
2 szklanki suchego cous cous

Przygotowanie
Rozgrzac olej w duzym rondlu. Dodac cebule i usmazyc na zloto. Dodac papryke, czosnek, turmeric, imbir, cynamon, sol, cayenne i szafran i mieszac przez 1 minute. Dorzucic marchew, squash, pomidory, bulion, i dusic na malym ogniu do miekkosci (20-30 minut). Dorzucic cukinie, groch i rodzynki. Dusic przez 5-10 minut (obadac, czy squash miekki).
W miedzyczasie ugotowac cous-cous wg przepisu na opakowaniu. Zamiast wody mozna uzyc bulionu. Ulozyc cous-cous w ksztalt 'gniazda' na nagrzanym polmisku. W srodek nalozyc lyzka cedzakowa tagine (odsaczyc sos). Odsaczonym sosem polac cous-cous, posypac wszystko migdalami i podac.
Wyglada to szalenie kolorowo.
Powinno miec smak slodkawo (od rodzynek) pikantny (od cayenne) a sos miec zolty kolor od turmericu i szafranu.
Mozna tez podac z ryzem.
From: annas@shell01.ozemail.com.au (ANNA ZUKOWSKI)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności