<- Deser z gotowanej śmietanyLista potraw z grupy: DeserDeser z sera ricotta ->

PDF Drukuj

Deser z płatków

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1962 razy.


SKŁADNIKI
* 2 szklanki płatków owsianych
* 3 jajka
* łyżka proszku do pieczenia
* 2 szklanki śmietany
* 2 łyżki cukru
* olejek migdałowy
* masło do formy

Patelnię rozgrzać bez tłuszczu, wsypać płatki, smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, kiedy zrobią się złociste. Ostudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Źółtka wlać do miseczki, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Wsypać płatki, dodać cukier, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą delikatnie mieszając. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wstawić do gorącego piekarnika. Gdy się nagrzeje, przełożyć do niej ciasto. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności