Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2057 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
600-700 g baraniny z mostka,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 por,
1 seler,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
500 ml rosolu,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 lyzeczki cukru,
1 lyzeczka kminku,
sol.
1. Mieso umyc, oczyscic, pokroic w kawalki szerokosci 4 cm. Jarzyny obrac,
oplukac. Cebule obrac, przekroic na pol, 1 polowke zrumienic na patelni (bez
tluszczu).
2. Baranine wlozyc do garnka, zalac niewielka iloscia wrzatku (by przykryc mieso), dodac zrumieniona polowke cebuli, gotowac na malym ogniu pod przykryciem. Po 15 min rosol odszumowac, dodac jarzyny, sol, pieprz, gotowac ok. 45
min. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac, przelozyc na talerz. Rosol przecedzic, jarzyny oddzielic, pokroic w plasterki i trzymac w cieple. Jesli rosolu jest za duzo na sos, odparowac.
3. Przygotowac sos: roztopic w garnku maslo, zasmazyc na bialo z maka. Dodac
sok z cytryny, cukier, kminek, podlac zimnym rosolem, posolic, gotowac, ok.
15 min, ciagle mieszajac.
4. Sos przetrzec przez sito, zagrzac w nim mieso, po czym przelozyc je na polmisek. Polac sosem, oblozyc jarzynami. Podawac z kartoflami duszonymi z maslem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach