<- GALARETKA CYTRYNOWA IILista potraw z grupy: DeserGalaretka mleczno-poziomkowa ->

PDF Drukuj

Galaretka migdalowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2378 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min + 5 godz
100 g migdalow,
2,5 lyzeczki zelatyny,
600 ml zimnego mleka,
150 g cukru,
4 zoltka,
4-5 kropli esencji migdalowej,
owoce z konfitury do przybrania (wisnie).

1. Migdaly zalac wrzatkiem, odstawic na kilka minut. Odcedzic, zdjac skorke.
2. Zelatyne wsypac do miseczki, zalac 100 ml mleka i odstawic na 10 min.
3. Mleko, cukier, zoltka i migdaly zmiksowac dokladnie na jednolita mase.
Przelac do garnka, gotowac na malym ogniu tak dlugo, az masa nieco zgestnieje. Zdjac z ognia, dodac esencje migdalowa i wymieszac. Nastepnie dodac zelatyne i mieszac, az sie calkowicie rozpusci.
4. Mase migdalowa przelac do lekko natluszczonych foremek i ostudzic. Gdy ostygnie wstawic na kilka godzin do lodowki.
5. Przed podaniem przelozyc galaretki na talerze. Z konfitury wyjac cale owoce,
osaczyc z syropu i przybrac galaretki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności