<- Gruszki na sałatęLista potraw z grupy: DeserGruszki po burgundzku 1 ->

PDF Drukuj

Gruszki piekna helena

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1854 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
4 gruszki, dojrzale ale niezbyt miekkie,
500 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery",
250 g sosu czekoladowego (przepis "nalesniki z sosem czekoladowym" w "desery"),
300 g lodow waniliowych.

1. Gruszki obrac, pozostawiajac jedynie szeroki na 1 cm pas skorki przylegajacy
do ogonka i sam ogonek. Usunac z nich gniazda nasienne (od dolu).
2. W plaskim rondelku zagotowac syrop. Ustawic w nim pionowo gruszki tak, by
nie stykaly sie ze soba i gotowac na bardzo malym ogniu 20 min. Zdjac z ognia, ostudzic w syropie, po czym osaczyc i schlodzic.
3. Do krysztalowych pucharkow nalozyc lody waniliowe i umiescic w nich zimne
gruszki. W chwili podania polac goracym sosem czekoladowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności