<- Mus morelowyLista potraw z grupy: DeserMUS POMARAŃCZOWY ->

PDF Drukuj

Mus pomaranczowy z galaretka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1939 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 12 godz.
Galaretka:
3,5 dl soku pomaranczowego,
100 g cukru,
2 lyzeczki zelatyny,
1 dl bialego wina wytrawnego.
Mus:
2,5 dl soku pomaranczowego,
100 g cukru,
1 dl bialego wina wytrawnego,
3 dl smietanki.

1. Pogrzac sok w rondelku, nastepnie rozpuscic w nim cukier i zelatyne, nie
dopuszczajac do zagotowania. Po przestudzeniu dodac biale wino.
2. Przelac galaretke do szesciu miseczek i wstawic do lodowki, az stezeje.
3. Przygotowac mus rozpuszczajac w podgrzanym soku cukier i zelatyne. Dodac
biale wino.
4. Po przestudzeniu polaczyc z roztrzepana smietanka, dobrze wymieszac.
5. Na stezala galaretke wylozyc mus. Wstawic na noc do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności