<- Ptasie mleczko®* z poziomkamiLista potraw z grupy: DeserPudding "śnieżny" ->

PDF Drukuj

Puchar z melona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1993 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 dojrzale, slodkie melony,
100 g slodkich migdalow,
100 ml (wina) madery lub porto,
4 galazki swiezej miety.

1. Melony naciac poprzecznie w polowie ich dlugosci tak, by w wyniku tej operacji otrzymac 4 polowki tego owocu o zabkowanych krawedziach. Polowki melona
wypestkowac.
2. Z miazszu wycinac lyzeczka kulki wielkosci orzecha wloskiego. Zachowac gruba
na ok. 5 mm warstwe miazszu przy skorce.
3. Kulkimiazszu wymieszac z 50 ml madery lub porto i wstawic na 30 min do lodowki, podobnie jak wydrazone polowki melona.
4. Migdaly zalac wrzatkiem, obrac i drobno posiekac.
5. Tuz przed podaniem wyjac z lodowki wydrazone polowki melona. Do kazdej z
nich wlac po 1 lyzeczce wina, nastepnie napelnic kulkami miazszu. Posypac
siekanymi migdalami i skropic reszta wina.
6. Przybrac galazkami swiezej miety i podawac w krysztalowych miseczkach.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności