<- SUFLET CZEKOLADOWYLista potraw z grupy: DeserSuflet jabłkowy ->

PDF Drukuj

Suflet jablkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1969 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 jablka (antonowki),
80-100 g cukru,
30 g migdalow,
4 zoltka,
6 bialek,
50 ml mleka,
50 ml calvadosu,
1 lyzka masla.

1. Do nagrzanego piekarnika wlozyc 3 jablka, upiec. Pozostale jablko obrac, pokroic w cienkie plasterki. Kazdy plasterek przeciac na 4 czesci. Wlozyc do
miseczki, zalac calvadosem.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke. Pokroic w cienkie plasterki.
3. Upieczone jablka przetrzec przez sito, dodac 60-80 g cukru (zaleznie czy
jablka sa slodkie czy kwasne). Jablka przelozyc na patelnie, dolac mleko,
smazyc tak dlugo, az odparuja. Dodac zoltka, wymieszac. Bialka ubic z lyzka
cukru. Dodac do jablek, wymieszac.
4. Forme sufletowa wysmarowac maslem, wysypac w srodku cukrem. Ulozyc kolejno
warstwe masy jablkowej, warstwe migdalow i pokrojone jablko. Na to znowu
warstwe masy jablkowej, migdaly i pokrojone jablko. Calosc przykryc masa
jablkowa. Wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 190żC. Piec 25 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności