<- ToffiLista potraw z grupy: DeserTort orzechowy 3 ->

PDF Drukuj

Tort nalesnikowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2461 razy.


6 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
Ciasto:
200 g maki,
2 jaja,
1 zoltko,
1 lyzka roztopionego masla,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej,
1 lyzka cukru, sol,
sklarowane maslo do smazenia,
200 g powidel sliwkowych,
50 g zmielonych migdalow.
Krem:
4 zoltka,
90 g cukru pudru,
300 ml smietany kremowki,
1 lyzeczka drobno posiekanej skorki cytrynowej,
1/4 lyzeczki olejku waniliowego.
Owoce kandyzowane do przybrania,
przecier owocowy do polania (truskawkowy lub brzoskwiniowy).

1. Jaja i zoltko ubic lekko trzepaczka, dodac mleko zmieszane z woda, make, maslo, cukier i sol. Wymieszac, odstawic na 1 godz.
2. Dobrze rozgrzac patelnie wielkosci formy tortowej. Smarowac lekko maslem,
usmazyc 8 grubych nalesnikow.
3. Przygotowac krem: zoltka utrzec z cukrem na puszysta, biala mase. Ubic smietane i polaczyc z zoltkami. Dodac skorke cytrynowa i olejek waniliowy.
4. Kazdy nalesnik posmarowac powidlami sliwkowymi, posypac migdalami i przykryc
duza lyzka kremu. Ukladac warstwami w tortownicy wysmarowanej maslem. Reszta
kremu posmarowac wierzch i boki nalesnikow. Piec 20 min w temp. 190żC. Ostudzic, wyjac z formy.
5. Zimny tort przybrac kandyzowanymi owocami i polac przecierem owocowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności