<- Ryba po kapucynskuLista potraw z grupy: RybyRyba po podhalańsku ->

PDF Drukuj

Ryba po marynarsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1825 razy.


50 dag filetów z dorsza lub morszczuka,
4 ziemniaki,
marchewka,
pół selera,
2 cebule,
10 dag śmietanki,
pół szklanki soku pomidorowego,
ząbek czosnku,
sok z cytryny,
mąka,
olej,
natka pietruszki,
sól i pieprz,

Filety rozmrozić, umyć, osuszyć w ściereczce, skropić
sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wzystko podsmażyc na oleju.
Wyłożyć jarzyny na żaroodporny półmisek, ułożyć porcje
ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym,
posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności