<- Kurczak wędzony po francuskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak z borowikami ->

PDF Drukuj

Kurczak z ananasem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2975 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 3 godz.
1 kurczak,
1/2 szklanki oliwy,
6 zabkow czosnku,
1 puszka ananasa w plastrach,
100 g cukru pudru,
3 gozdziki,
1/2 lyzeczki soli,
1/2 lyzeczki pieprzu,
1/2 paczki szafranu,
sok z 1 duzej cytryny,
sliwki suszone bez pestek,
orzechy wloskie luskane.

1. Wymieszac dokladnie oliwe ze zgniecionym czosnkiem, sola, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny, wysmarowac tym oczyszczonego kurczaka wewnatrz i zewnatrz. Odstawic na 2 godz do zmacerowania. Sliwki nadziac cwiartkami orzechow i przeciac je na pol.
2. Wlozyc kurczaka do brytfanny, dodac 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku
40-45 min podlewajac sosem wlasnym. Pod koniec pieczenia dodac sliwki.
3. Przygotowac syrop z cukru, z kilku lyzek sosu z kurczka i soku z ananasa,
dodac gozdziki. Zamoczyc plastry ananasa w syropie i zapiec w piekarniku na
zloty kolor w zaroodpornym naczyniu.
4. Podzielic kurczaka na porcje, ulozyc w salaterce, oblac sosem, oblozyc plastrami ananasa i sliwkami. Podawac na goraco.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności