<- Kurcze duszone w śmietanieLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze faszerowane a la orientale ->

PDF Drukuj

Kurcze duszone z grzybami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1732 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 miesiste kurcze wagi ok. 1 kg,
500 g swiezych borowikow,
1 cebula,
2 lyzki koncentratu pomidorowego,
1/2 lyzki ekstraktu miesnego,
2 lyzki masla,
125 ml oliwy,
sol, pieprz.

1. Cebule obrac i drobno posiekac. Ekstrakt miesny rozpuscic w 150 ml wody.
2. Kurcze sprawic, umyc, osuszyc. Umiescic w duzym, owalnym rondlu. Dodac lyzke
masla, oliwe i cebule. Podsmazac na srednim ogniu ze wszystkich stron az do
zrumienienia. W miare potrzeby podlewac rozcienczonym ekstraktem.
3. Dodac koncentrat pomidorowy, sol, pieprz i reszte ekstraktu. Dusic pod przykryciem 1 godz. W razie potrzeby uzupelniac woda.
4. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic w spore kawalki. Poddusic 30 min na reszcie
masla, na malym ogniu. Odstawic.
5. Kurcze wyjac i odstawic.
6. Do tego, co pozostalo w rondlu dodac grzyby. Dusic, ciagle mieszajac, 5 min.
7. Kurcze ponownie umiescic w rondlu i dusic wszystko jeszcze 10 min. Wyjac,
podzielic na porcje, ulozyc na polmisku i oblozyc grzybami. Polac sosem i
podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności