<- Kurcze duszone z grzybamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze gotowane a la paprykarz ->

PDF Drukuj

Kurcze faszerowane a la orientale

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1677 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 duze kurcze,
500 ml bulionu miesnego,
300 g ryzu,
200 g tluczonych smazonych migdalow,
100 g rodzynkow,
1 posiekana cebula,
2 lyzki cukru pudru,
50 ml oleju,
2 lyzki masla,
1/2 lyzeczki mielonego pieprzu,
1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu,
1 lyzeczka szafranu,
sol.

1. Ryz ugotowac w bulionie doprawionym polowa szafranu. Osaczyci ostudzik.
Rodzynki moczyc 15 min w goracej wodzie. Odcedzic. Cebule ugotowac (15
min) w niewielkiej ilosci osolonej wody. Ostudzic wraz z woda z gotowania.
2. Kurcze sprawic, rozciac wzdluz grzbieyu, wypatroszyc, wybrac i usunac koscci
umyc i osuszyc. Nasolic, doprawic pieprzem. Naciecie na grzbiecie zaszyc.
Odciac kuper.
3. Rodzynki i migdaly polaczyc z ryzem, dodac cukier, polowe masla, imbir i
reszte szafranu, po czym starannie wymieszac. Farszem tym napelnic kurcze,
otwor zaszyc.
4. Do rynienki wlac olej,. Ulozyc w niej kurcze (szxwem do dolu), posmarowac je
z wierzchu maslem i wstawic do bardzo goracego piekarnika. Po 5 min zmniejszyuc ogien i piec dalsze 35 mim. polewajac od czasu do czasu sosem z pieczenia.
5. Do cebuli (wraz z woda z gotowania) dodac cynamanon i bialy pieprz, zmiksowac, po czym zagotowac. Sosem tym pokac gotowe, pokrojone w plastrty kurcze.
Podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności