Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3414 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
600 g malych cukini,
200 ml oleju.
Sos winegret:
6 lyzek oliwy,
1 zabek czosnku,
2 lyzki octu winnego lub soku z cytryny,
kilka listkow swiezej bazylii,
sol, pieprz.
1. Cukinie umyc, odciac konce, pokroic na plasterki grubosci 5-6 mm. Na patelni
rozgrzac olej. Wrzucac plasterki cukini i smazyc na zloty kolor.
2. Przygotowac sos: czosnek rozgniesc, utrzec z sola, dodac pieprz, ocet, oliwe
i pokrojone listki bazylii. Dokladnie wymieszac.
3. Cukinie przelozyc do miski. Polac sosem, odstawic na 1 godz. Do sosu mozna
dodac, zamiast bazylii, oregano.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 21.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach