<- Dynia z pomidoramiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceDynia ze szpinakiem 10 min ->

PDF Drukuj

Dynia zapiekana z pomidorami i miesem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2234 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg dyni,
300 g pomidorow,
250 g mielonej wieprzowiny,
1 cebula,
2 lyzki masla,
100 ml smietany 18%,
60 g startego zoltego sera,
sol.

1. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skory, pokroic w kawalki, usunac pestki.
2. Cebule posiekac, podsmazyc na 1 lyzce masla. Dodac pomidory, posolic, wlac
smietane, dusic, by powstal gesty sos.
3. Mieso podsmazyc na pozostalej lyzce masla, wymieszac z pomidorami.
4. Dynie oczyscic, pokroic w kostke, krotko obgotowac, osaczyc na sicie. Ulozyc
w naczyniu do zapiekania, zalac sosem z pomidorow i miesa. Posypac serem,
wstawic do ogrzanego piekarnika, zapiekac 30 min w temp. 180żC.
- W ten sposob mozna przyrzadzic kabaczki i cukinie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności