<- Kapusta w śmietanie z jajamiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKAPUSTA WŁOSKA A LA KALAFIOR ->

PDF Drukuj

Kapusta wloska w czepku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1563 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 duza lub 2 male kapusty wloskie (1,5 kg),
1/4 l rosolu,
250 g smietanki kremowki,
1 zoltko,
sol, pieprz, galka muszkatolowa,
lyzeczka slodkiej papryki,
lyzka sherry,
50 g tartego ementalera.

1. Kapuste umyc i w zaleznosci od wielkosci podzielic na cwiartki lub osemki.
Gotowac w rosole 15 min, osaczyc, wylozyc do duzego naczynia do zapiekania.
2. Smietanke ubic, polaczyc z zoltkiem, doprawic do smaku sola, pieprzem, galka, papryka i sherry. Dodac polowe sera, dokladnie wymieszac. Wylozyc na
wierzch kapusty, posypac reszta sera.
3. Zapiec pod grillem lub w piekarniku w temp. 250żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności