<- Kartofle duszone z boczkiem 10 minLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKartofle faszerowane bryndza ->

PDF Drukuj

Kartofle faszerowane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1977 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
12 sredniej wielkosci kartofli,
2 lyzki masla,
3 lyzki smietany,
1 lyzka tartej bulki,
1 peczek siekanego koperku,
tluszcz do wysmarowania formy.
Farsz:
150 g solonych sledzi,
5 duzych suszonych prawdziwkow,
3 kartofle,
1 cebula,
1 jajo,
2 lyzki smietany,
sol, pieprz,
1 lyzka masla.

1. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, odcisnac i usunac ogonki, kapelusze drobno posiekac i zasmazyc 3-5 min na 1/2 lyzki rozgrzanego masla.
Kartofle na farsz obrac, umyc i ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic i przefasowac przez sito lub przepuscic przez maszynke. Cebule obrac i bardzo
drobno posiekac. Zasmazyc na reszcie masla na jasnozloty kolor.
2. Sledzie wymoczyc (ok. 30 min) w zimnej wodzie, obrac, usunac osci i bardzo
drobno posiekac. Polaczyc z puree z kartofli, grzybami i cebula. Dodac jajo,
smietane, doprawic pieprzem i starannie wymieszac.
3. Kartofle do faszerowania obrac, umyc, nastepnie odciac z wierzchu kazdego z
nich plasterek o grubosci 1,5 cm, a z przeciwleglego konca o grubosci 5 mm.
4. Wnetrze kartofli wydrazyc lyzka, pozostawiajac scianki o grubosci ok. 5 mm,
napelnic farszem po czym przykryc grubszymi, odcietymi plasterkami, ulozyc
obok siebie w wysmarowanej tluszczem rynience, zalac smietana, posypac tarta
bulka, a na wierzch kazdego z nich polozyc kawaleczek masla. Piec w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku przez 20 min.
5. Podawac posypane siekanym koperkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności