1. Ananas obrac ze skory, przekroic wzdluz na 4 czesci, usunac rdzen. Nastepnie
przekroic kazdy kawalek wszerz na 2 czesci.
2. Kawalki ananasa przelozyc do garnka i zalac taka iloscia wody, aby go calkowicie zakryla. Dodac kurkume i gotowac bez przykrycia 10 min. Odcedzic i odstawic.
3. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno pokroic.
4. Papryczki przekroic wzdluz, usunac nasionka i moczyc przez 15 min.
5. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim przez 2 min. cebule, owoc anyzku, cynamon, kardamon i gozdziki. Dodac czosnek oraz imbir i smazyc przez 2 min.
Wlac 250 ml wody, dodac sol i cukier. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na
duzym ogniu 2 min. Dodac papryczki oraz kawalki ananasa i gotowac jeszcze 2
min. Sprobowac. Ananas powinien byc ostry i cierpki oraz lekko slodkawy.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach