<- Pory zapiekane z żółtym seremLista potraw z grupy: Warzywa, owocePrażone zacierki ->

PDF Drukuj

Prazonki po zaglebiowsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1855 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
2 kg kartofli,
500 g kielbasy,
200 g chudego boczku wedzonego,
400 g cebuli,
8 lisci kapusty bialej lub wloskiej,
1,5 lyzeczki soli,
1 lyzeczka pieprzu.

1. Kartofle obrac, pokroic w plasterki. Kielbase pokroic w plasterki, cebule na
polplasterki, a boczek w kostke. Wszystkie skladniki rozdzielic na 3 czesci.
2. Dno i boki zeliwnego garnka posmarowac kawalkiem boczku i wylozyc liscmi kapusty. Na dnie ulozyc 1 czesc kartofli i oproszyc pieprzem. Na kartoflach
polozyc 1 czesc kielbasy, cebuli, boczku. Te pierwsza warstwe lekko ugniesc,
a na niej ulozyc jeszcze 2 takie same warstwy. Oproszyc pieprzem i sola. Na
wierzchu polozyc liscie kapusty. Wstawic na 50-55 min do piekarnika o temp.
200żC.
3. Z upieczonych prazonek odrzucic ulozone na wierzchu liscie kapusty. Podawac
w garnku, w ktorym sie zapiekaly. Mozna tez piec w prodizu.
- Tradycyjne prazonki wypieka sie na ognisku w garnku zeliwnym szczelnie przykrytym pokrywa oraz darnia obciazona kamieniem i podaje na lisciach kapusty.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności