<- Selery panierowaneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSierpniowy gulasz ->

PDF Drukuj

Selery zapiekane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1664 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
2 sredniej wielkosci selery,
250 g chudego bialego sera,
4 lyzki slodkiej smietanki,
1 cebula,
1/2 papryki zielonej,
1/2 papryki czerwonej,
6 zielonych nadziewanych oliwek,
3 jaja,
1 lyzka siekanych swiezych: koperku, szczypiorku i zielonej
pietruszki,
sol.
Sos:
3 lyzki oliwy,
1 lyzeczka musztardy,
1/2 lyzeczki pieprzu,
sol.

1. Selery umyc bardzo dokladnie szczoteczka, po czym gotowac pod przykryciem, w
osolonej wodzie 40 min. Ostudzic, obrac i pokroic w plastry o grubosci ok. 1
cm.
2. Polaczyc ze soba wszystkie skladniki sosu. Dodac 3 lyzki cieplej wody i starannie wymieszac. Sosem tym zalac plastry selera. Schlodzic.
3. Twarog przefasowac przez sito i polaczyc ze smietanka. Cebule obrac i drobno
posiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w niewielkie kwadraty. Oliwki
pokroic w plasterki.
4. Jaja rozbic. Oddzielic zoltka od bialek. Z bialek ubic sztywna piane, ktora
wymieszac z twarogiem, zoltkami, cebula, papryka, oliwkami i posiekana zielenina.
5. Plastry selera osaczyc z sosu, ulozyc w zaroodpornym naczyniu, przykryc
przygotowana masa i zapiekac 10 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.
Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności