Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2372 razy.
20 szt. Czas przygotow. 45 min.
20 kromek chleba razowego bez skorki,
piers indyka (ok. 1 kg),
50 ml oleju sojowego,
80 ml masla,
100 g masla,
1 puszka kompotu z brzoskwin,
100 g borowek z gruszkami,
20 lisci swiezej bazylii,
1 glowka kruchej salaty.
1. Piers indyka umyc, osuszyc i natrzec sola oraz olejem. Owinac folia aluminiowa, polac i piec do miekkosci w piekarniku rozgrzanym do temp. 200żC.
Ochlodzic.
2. Zimna piers pokroic ukosnie na plastry grubosci 2 mm.
3. Salate umyc, osuszyc, wybrac najladniejsze liscie. Brzoskwinie wyjac z kompotu, osaczyc, pokroic na plasterki. Listki bazylii umyc, osuszyc.
4. Kromki chleba posmarowac cienko maslem. Na kazdej z nich ulozyc lisc salaty,
a na nim 2 plastry indyka.
5. Kanapki ozdobic plastrami brzoskwini ulozyc w formie wachlarza oraz odrobina
borowek umieszczonych w miejscu rozchodzenia sie wachlarza. Przybrac listkami bazylii.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach