<- Kanapki dunskie z indykiemLista potraw z grupy: ŚniadaniaKanapki dunskie z rostbefem ->

PDF Drukuj

Kanapki dunskie z pasztetem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1830 razy.


10 szt. Czas przygotow. 35 min + 2 godz
10 kromek chleba tostowego,
20 plastrow pasztetu,
50 g masla,
10 malych korniszonow,
1 peczek rzodkiewek.
Pasztet domowy:
500 g cieleciny bez kosci,
250 g surowego boczku,
400 g watrobki cielecej,
200 g sloniny,
150 ml wina porto,
50 ml koniaku lub brandy,
4 jaja,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
1 lyzka cukru,
galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.
Galaretka:

1. Przygotowac pasztet: umyc cielecine i boczek. Zalac wrzaca woda i gotowac do
miekkosci. Ostudzic. Watrobke oczyszczona z blon, umyta i pokrojona w plastry zalac porto, postawic na ogniu i dusic 5 min. Watrobke wyjac, ochlodzic.
Wywar odparowac do polowy objetosci, ochlodzic. Mieso, boczek i watrobke
zemlec 2 razy w maszynce do miesa, nastepnie przetrzec przez sito. Dodac jaja i wymieszac na pulchna mase razem z maka ziemniaczana. Dodac koniak, doprawic do smaku cukrem, galka muszkatolowa, imbirem, sola i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Jesli masa jest zbyt gesta dodac wywar z porto. Slonine
ochlodzona w zamrazalniku (ok. 30 min) pokroic na paski grubosci 2-3 mm. Polowa z nich wylozyc dno i scianki prostokatnej formy do pieczenia pasztetu.
Mase miesna wlozyc w forme, jej wierzch oblozyc pozostalymi paskami sloniny.
Forme z pasztetem wstawic do wiekszego naczynia z woda, nastepnie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200żC. iec ok. 1 godz. Ostudzic.
2. Zelatyne moczyc w winie 15 min, nastepnie wino ogrzac, stale mieszajac, dopuki zelatyna nie rozpusci sie. Ochlodzic, wylac do foremki i wstawic do lodowki do zastygniecia.
3. Kromki pieczywa tostowego opiec w opiekaczu, ochlodzic i posmarowac cienko
maslem. Na kazdej z nich polozyc 2 plasterki pasztetu wzdluz przekatnej. Pozostala czesc kanapki ozdobic plasterkami rzodkiewki, a czesc z pasztetem
przybrac korniszonem nacietym i rozpostartym w formie wachlarza. Po obu
stronach korniszona na pasztecie ulozyc po kilka kostek drobno pokrojonej
galaretki z porto.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności