<- KROKIETY NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEMLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKROKIETY Z JAJ I GRZYBÓW ->

PDF Drukuj

Krokiety wiosenne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2668 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.
Ciasto:
250 g maki,
2 jaja,
1/2 l wody,
sol.
Farsz:
250 g chudej wieprzowiny,
150 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,
1 cebula,
1 lodyga selera,
250 g kielkow sojowych,
2 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka cukru, sol,
olej do smazenia.

1. Z podanych skladnikow sporzadzic ciasto nalesnikowe. Odstawic na 15 min.
2. Lodyge selera i obrana cebule drobno posiekac. Mieso i krewetki drobno posiekac, po czym obsmazyc przez 1 min. na niewielkiej ilosci oleju. Dodac
kielki sojowe, seler i cebule. Smazyc, ciagle mieszajac, dalsze 3 min. Polaczyc z cukrem, sosem sojowym, osolic, po czym farsz dobrze wymieszac.
3. Z gotowego ciasta usmazyc cienkie nalesniki. Na kazdy nalozyc nieco farszu.
Brzegi zlozyc do srodka i zrolowac. Konce nalesnikow zakleic woda rozrobiona z maka.
4. Krokiety ukladac delikatnie na mocno rozgrzanym oleju. Smazyc do zrumienienia. Gotowe, osaczyc z nadmiaru tluszczu.
5. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności