<- Fladra z boczkiemLista potraw z grupy: RybyFladry zapiekane ->

PDF Drukuj

Fladry masala

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2230 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 7 godz.
4 oczyszczone fladry (ok. 800 g),
4 lyzeczki octu winnego,
1/2 lyzeczki chilli,
2 lyzki soku z cytryny,
50 g swiezego imbiru lub 1 lyzeczka sproszkowanego,
5 zabkow czosnku,
100 g soczewicy,
olej roslinny,
sol do smaku,
do przybrania cytryna i nac pietruszki.

1. Oczyszczone fladry skropic octem winnym. Zostawic na 30 min.
2. Soczewice ugotowac i przetrzec na puree.
3. Do miksera wlozyc chilli, posiekane imbir i czosnek, sok z cytryny i ocet z
ryby. Miksowac 30 sek. Marynowac rybe w otrzymanym sosie 6 godz.
4. Wymieszac soczewice z marynata od ryby na jednolita mase, obtoczyc w niej
ryby. Smazyc na goracym oleju do zbrazowienia.
5. Podawac przybrane plastrami cytryny i nacia pietruszki z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności