<- Okoń po kijowskuLista potraw z grupy: RybyPai z lososiem i brokulami. ->

PDF Drukuj

Otak otak - klops rybny na ostro

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1445 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg bialej ryby,
1 lyzka ziarenek kolendry,
3 czerwone cebule,
12 suszonych czerwonych papryczek chilli,
4 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki kurkumy,
18-24 orzeszkow cashew,
2 lyzeczki cytronelli,
250 ml gestego mleka kokosowego,
1 lyzeczka cukru,
1/2 lyzeczki bialego pieprzu,
1 lyzeczka soli.

1. Rybe oplukac, wypatroszyc, obrac ze skory i usunac osci. Nastepnie tasakiem
posiekac na drobne kawalki i utrzec na gladka mase. Mozna rowniez rybe pokroic na kawalki i zmiksowac.
2. Ziarenka kolendry podpiec pod grillem, a nastepnie zemlec w mlynku.
3. Papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Czosnek obrac i pokroic.
Orzeszki ceshew oplukac (jesli sa solone) i drobno pokroic.
4. Cebule i papryczki drobno pokroic, przelozyc do mozdzierza, dodac czosnek,
orzeszki oraz cytronelle, nastepnie utrzec na gladka paste. Dodac kurkume i
wymieszac.
5. Mase rybna polaczyc z utartymi przyprawami, dolac mleko kokosowe. Ubijac, az
mleko zostanie calkowicie wchloniete. Dodac sol, cukier i pieprz. Wymieszac.
Przelozyc na folie aluminiowa. Zawinac z obydwu stron i piec przez 15 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności