Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1980 razy.
Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 35 min.
12-15 platkow ciasta "ouarka" (przepis w "ogolne"),
400 g tunczyka z puszki,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
1 peczek zielonej pietruszki,
1 lyzka sklarowanego masla,
1/2 lyzeczki mielonego bialego pieprzu,
sol,
250 ml oliwy do smazenia,
1 cytryna, podzielona na czastki, do przybrania.
1. Mieso tunczyka osaczyc i starannie rozdrobnic widelcem. Cebule obrac i drobno posiekac. Czosnek obrac i zmiazdzyc lub utrzec w mozdzierzu. Zielona pietruszke przebrac, oplukac i drobno posiekac.
2. Cebule przysmazyc na sklarowanym masle na jasnozloty kolor. Dodac czosnek,
osolic, doprawic bialym i czarnym pieprzem, po czym przesmazyc dalej na malym ogniu, mieszajac, przez ok. 3-4 min.
3. Zdjac z patelni, polaczyc z tunczykiem, po czym farsz starannie wymieszac.
4. Na kazdy z platkow ciasta nalozyc porcje farszu i rozplaszczyc ja lekko.
Skladac w trojkat (jak nalesniki). Smazyc z obydwu stron na wrzacej oliwie
na zloty kolor. Podawac od razu, przybrane czastkami cytryny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach