<- Rolada łososiowaLista potraw z grupy: RybyRolada z soli ->

PDF Drukuj

Rolada z lososiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1622 razy.


8 szt. Czas przygotow. 45 min.
Ciasto:
100 g maki,
1 jajo,
250 ml mleka,
sol,
skorka sloniny do smarowania patelni.
Nadzienie:
400 g lososia wedzonego pokrojonego na cienkie plasterki,
450 g lososia w sosie wlasnym,
100 ml majonezu,
100 ml gestej smietany,
3 lyzki soku z cytryny,
2 peczki koperku,
sol, pieprz.

1. Jajo rozbic trzepaczka lub mikserem dodajac mleko, make i szczypte soli. Patelnie dobrze rozgrzac, posmarowac dokladnie skorka sloniny. Lyzka wazowa
nabierac ciasto i wlewac na goraca patelnie uwazajac, by nie zrobic zbyt
grubych nalesnikow. Nalesniki smazyc na wolnym ogniu. Usmazone z obu stron
na zloty kolor skladac na odwroconym do gory dnem plaskim talerzu.
2. Lososia wyjac z puszki, osaczyc na sicie. Usunac skorke, osci i ciemne czesci. Utrzec na gladka mase. Dodac majonez, smietanke i sok z cytryny. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Koperek umyc, osuszyc, usunac grubsze lodygi,
reszte posiekac.
3. Nalesniki posmarowac polowa masy lososiowej, wylozyc na nia warstwe lososia
wedzonego, posmarowac druga czescia masy lososiowej, posypac rowno koperkiem, zwinac w rulony i ochlodzic. Po ochlodzeniu rulony pokroic ostrym nozem na plastry grubosci 1 cm, odrzucajac nierowne brzegi na poczatku i koncu rulonu. Podawac spiete wykalaczkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności