<- Ryba faszerowanaLista potraw z grupy: RybyRyba gotowana po rosyjsku ->

PDF Drukuj

Ryba faszerowana z wegorzem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1947 razy.


12-14 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
1,5 kg filetow z bialej ryby,
550 g cebuli,
6 jaj,
3 bialka,
250 g tartej bulki,
60 g masla,
3 lyzki cukru,
250 g wegorza,
250 g wedzonego lososia lub czerniaka a la losos,
2 lyzki posiekanego koperku,
zelatyna,
250 ml wywaru z ryby,
sol, pieprz.

1. Cebule obrac, pokroic w talarki, sparzyc wrzatkiem.
2. Filety rybne rozdrobnic, zmiksowac razem z cebula. Dodac cale jaja, bialka,
tarta bulke, cukier, sol i pieprz. Wymieszac.
3. Wegorza obrac ze skory, przekroic wzdluz, usunac kregoslup. Lososia pokroic
w plastry. Filety z wegorza obtoczyc w posiekanym koperku.
4. Forme wysmarowac maslem, ulozyc polowe masy rybnej, na niej umiescic obok
siebie filety z wegorza, oblozyc reszta masy. Przykryc natluszczona folia
aluminiowa. Wstawic do kapieli wodnej i piec w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku przez 1 godz. Po upieczeniu ostudzic w formie, po czym wyjac na deseczke i wstawic do lodowki. Mocno oziebic.
5. Zelatyne rozpuscic w cieplym wywarze rybnym, mocno ochlodzic, ale nie dopuscic do stezenia. Zimna rybe polac polowa galaretki i zanim zastygnie oblozyc
dookola plastrami lososia. Wstawic do lodowki, ponownie oziebic, jeszcze raz
oblac galaretka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności