<- Ryba po żydowskuLista potraw z grupy: RybyRyba slodko-kwasna (tajska) ->

PDF Drukuj

Ryba slodko-kwasna (chinska)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2401 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g filetow z soli,
1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzeczki imbiru w proszku,
bialko z 2 jaj,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
1 lyzka cukru,
1 lyzka wodki,
1 lyzka bialego octu winnego,
1/2 lyzeczki soli,
olej do glebokiego smazenia,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki (do przybrania).

1. Rybe pokroic w niewielkie kawalki. Osuszyc. Imbir obrac i drobno posiekac.
2. Bialko ubic lekko widelcem i osolic. Dodac wodke i 1 i 1/2 lyzki maki ziemniaczanej. Dokladnie wymieszac, po czym ubic na jednorodne, niezbyt geste
ciasto.
3. Kawalki ryby zanurzac w ciescie i smazyc w glebokim oleju o temp. 190żC na
zloty kolor. Wyjac i osaczyc z nadmiaru tluszczu.
4. Zagotowac bulion. Dodac cukier, ocet, imbir oraz reszte maki ziemniaczanej,
rozprowadzonej w niewielkiej ilosci zimnej wody. Gotowac na wolnym ogniu,
ciagle mieszajac, poki nie zgestnieje.
5. Dodac obsmazona rybe i zagotowac.
6. Przybrac siekana zielona pietruszka i podawac na goraco.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności