Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2645 razy.
Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
2 kg ryby,
2 lyzeczki soli,
1 lyzeczka pieprzu,
olej do glebokiego smazenia.
Ciasto:
6 lyzek maki,
3 lyzki maki z wloskiego grochu,
2 lyzeczki kurkumy,
300 ml wody.
1. Rybe umyc, wypatroszyc, obrac ze skory i podzielic na filety. Nastepnie oddzielic od osci i pokroic na nieduze kawalki.
2. Kawalki ryby natrzec sola i pieprzem. Odstawic.
3. Przygotowac ciasto: obydwa rodzaje maki przesypac do miski, dodac kurkume, a
nastepnie powoli wlewac wode, ciagle mieszajac, az powstanie plynne ciasto
gestosci smietany.
4. Duza ilosc oleju rozgrzac w garnku, az sie zacznie unosic dym. Rybe obtaczac
w ciescie i smazyc na zloty kolor.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach