<- Sushi - węgorz z brązowym sosemLista potraw z grupy: RybySzaszłyki z rybek ->

PDF Drukuj

Szaszlyczki rybne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1919 razy.


30 szt. Czas przygotow. 30 min.
250 g mlodego wedzonego wegorza,
10 plastrow lososia wedzonego,
30 malych cebulek konserwowych,
30 kaparow,
1 zielony ogorek,
15 rzodkiewek,
1 peczek koperku.
Galaretka:
250 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzeczki zelatyny.
Sos:
200 g krabow w sosie wlasnym,
1 lyzka majonezu,
1 lyzka smietany,
1 lyzeczka posiekanej cebuli,
1 lyzeczka soku z cytryny,
sol, cukier.

1. Wegorza obrac ze skory, podzielic wzdluz na 2 czesci, wyjac kregoslup, a
mieso pokroic w poprzek na kawalki dlugosci 1 cm. Plastry lososia pokroic na
prostokatne kawalki o wymiarach 2x4 cm. Ogorek umyc, przeciac na pol, usunac
srodek z nasionami, pokroic w poprzek na plasterki grubosci 3 mm. Rzodkiewki
oczyscic z lisci, odciac koniec korzenia. Reszte umyc, osuszyc, przekroic na
polowki, powycinac na brzegu ozdobne zabki. Kapary i cebulki osaczyc na sicie. Koperek umyc, osuszyc i przygotowac 30 galazek dlugosci 5 cm.
2. Przygotowac sos: kraby osaczyc, oczyscic z twardych czesci, utrzec na jednolita mase. Wymieszac z majonezem, smietana, sokiem z cytryny i drobno posiekana cebulka. Doprawic do smaku sola i cukrem.
3. Zelatyne moczyc w winie 15 min, nastepnie wino ogrzewac, stale mieszajac dopoki zelatyna nie rozpusci sie. Ochlodzic.
4. Na wykalaczki o dlugosci 8 cm nabic kolejno cebulke, kawalek zwinietego w
rulonik lososia, kawalek ogorka, wegorza, polowke rzodkiewki i kapara (dlugosc produktow na wykalaczce nie powinna przekroczyc 5 cm). Wzdluz szaszlyka
ulozyc ozdobnie galazke koperku. Szaszlyki polac delikatnie sosem krewetkowym i wstawic na 10 min do lodowki. Nastepnie polac je plynna galaretka, zostawic w lodowce do zastygniecia galaretki, uwazajac, by szaszlyki nie stykaly sie ze soba. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, pokryc druga warstwa galaretki. Ponownie wstawic do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności