<- Raita z ogorkiemLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiRzodkiewki w zaprawie ->

PDF Drukuj

Rojak - salatka indonezyjska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4632 razy.



Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 45 min.
200 g kielkow,
200 g szpinaku,
1 maly ananas,
1 ogorek,
100 g serka sojowego tofu,
2 owoce mango,
4 lyzki soku cytrynowego.
Sos:
200 g smazonych orzeszkow ziemnych,
5 swiezych czerwonych papryczek chilli,
4 lyzki pasty krewetkowej,
2 lyzki brazowego cukru,
10 lyzek soku cytrynowego,
150 ml wody,
1 lyzeczka soli.

1. Kielki umyc, zalac wrzatkiem i odcedzic.
2. Szpinak umyc, zalac wrzatkiem i odstawic na minute. Odcedzic.
3. Ananas i ogorek obrac, pokroic na plasterki.
4. Serek tofu pokroic na paseczki lub w kostke. Mango obrac i drobno pokroic.
5. Kielki, szpinak, ananas, ogorek, serek tofu oraz mango ulozyc oddzielnie na
jednym, duzym polmisku.
6. Przygotowac sos: orzeszki rozetrzec w mozdzierzu na gladka paste. Papryczki
zalac woda i odstawic na 15 min. Przelozyc do mozdzierza i utrzec. Dodac
paste krewetkowa, sol, cukier, sok cytrynowy i wode. Wymieszac.
7. Do kazdej miseczki wlozyc po lyzce przygotowanych owocow i jarzyn. Polac
niewielka iloscia soku cytrynowego. Dodac 1-2 lyzki sosu i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności