Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4154 razy.
Czas przygotow. 15 min.
180 ml wywaru miesnego lub rybnego, jesli sos jest do ryby,
50 ml wytrawnego bialego wina,
25 ml koniaku,
lyzeczka ziaren zielonego pieprzu,
lyzeczka musztardy,
90 ml smietanki 18%,
lyzka masla,
sol.
1. Ziarna zielonego pieprzu zemlec.
2. Wywar podgrzac, dodac wino, koniak i swiezo zmielony pieprz. Gotowac pod
przykryciem na malym ogniu 2-3 min.
3. Lyzeczke musztardy rozetrzec z niewielka iloscia smietanki, dolac do sosu.
Wlac pozostala smietanke, trzymac przez chwile na malym ogniu nie doprowadzajac do wrzenia.
4. Sos zdjac z ognia, doprawic sola, na koncu dodac po kawaleczku maslo. Wymieszac.
- Swiezy zmielony pieprz mozna zastapic pieprzem z konserwy (w slonej zalewie). Przed uzyciem ziarna pieprzu nalezy oplukac zimna woda, dobrze osuszyc i zemlec.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
sos pychotkowy; do zrobienia go skłonił mnie wypad z mężem w ubiegłym tygodniu do knajpki na obiad, tam jadłam poraz pierwszy. Dziś spróbowałam zrobić w domu wg waszego przepisu, jest o niebo lepszy od tego z knajpki! Nadesłał(a): Halina <o_halina@o2.pl> 2005-11-20 13:11:29
dobry przepis, ale żeby sos był na prawdę doskonały trzeba dodać trochę mąki Nadesłał(a): paulina 2006-01-18 16:01:15