<- Czulent z knedlemLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaFilet saut z maderą i szampionami ->

PDF Drukuj

Daging peaja - duszona wolowina po malajsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1961 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
500 g wolowiny,
8-10 szalotek,
kawalek swiezego imbiru (5 mm),
1-2 zabki czosnku,
3 lyzki oleju,
3 lyzki proszku curry,
1 lyzka wody,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzeczka cytronelli,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1 lyzeczka ziaren kozieradki,
4 kartofle.

1. Wolowine pokroic na plastry o grubosci 1 cm, a nastepnie na kwadraty 4x4 cm.
2. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Czosnek obrac i utrzec w mozdzierzu. Szalotki drobno pokroic.
3. Olej wlac do garnka. Szalotki, imbir i czosnek podsmazyc na oleju, na zloty
kolor.
4. Proszek curry wymieszac z 1 lyzka wody. Dodac do garnka, a nastepnie smazyc,
ciagle mieszajac przez 2 min. Dodac wolowine, dobrze wymieszac z przyprawami
i smazyc, az zbrazowieje.
5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac i zalac taka iloscia wody, aby calkowicie zakryla mieso. Nastepnie dodac cytronelle, galke muszkatolowa oraz
ziarenka kozieradki. Zakryc i gotowac, az mieso bedzie miekkie (ok. 1godz.).
6. Kartofle obrac i pokroic na cwiartki. Dodac do miesa i gotowac, az kartofle
beda ugotowane, a sos zgestnieje.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności