1. Wolowine pokroic na plastry o grubosci 1 cm, a nastepnie na kwadraty 4x4 cm.
2. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Czosnek obrac i utrzec w mozdzierzu. Szalotki drobno pokroic.
3. Olej wlac do garnka. Szalotki, imbir i czosnek podsmazyc na oleju, na zloty
kolor.
4. Proszek curry wymieszac z 1 lyzka wody. Dodac do garnka, a nastepnie smazyc,
ciagle mieszajac przez 2 min. Dodac wolowine, dobrze wymieszac z przyprawami
i smazyc, az zbrazowieje.
5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac i zalac taka iloscia wody, aby calkowicie zakryla mieso. Nastepnie dodac cytronelle, galke muszkatolowa oraz
ziarenka kozieradki. Zakryc i gotowac, az mieso bedzie miekkie (ok. 1godz.).
6. Kartofle obrac i pokroic na cwiartki. Dodac do miesa i gotowac, az kartofle
beda ugotowane, a sos zgestnieje.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach