<- Daging peaja - duszona wolowina po malajskuLista potraw z grupy: Mi─Öso: Wo┼éowinaFILETY CIEL─śCE DUSZONE ->

PDF Drukuj

Filet sautÚ z mader─ů i szampionami

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
J─Özyk: Polski
Odwiedzono: 726 razy.


Filetami nazywamy pol─Ödwic─Ö pokrajan─ů na surowo w plastry, obsma┼╝on─ů i polan─ů sosem. Przygotowa─ç sos maderowy z pokrajanymi w grube talarki szampionami. Osobno przygotowa─ç grubo┼Ťci ma┼éego palca okr─ůg┼ée grzanki z bu┼éek usma┼╝one na ma┼Ťle i wysuszone w piecu. Przed samem podaniem pokraja─ç kawa┼éek pol─Ödwicy, oczyszczonej z ┼╝y┼é i z ┼éoju w plastry grubo┼Ťci dwu centymetr├│w, posoli─ç je i sma┼╝y─ç na mocno rozpalonym ma┼Ťle przy silnym ogniu aby z obu stron by┼éy rumiane, a w ┼Ťrodku krwawe. U┼éo┼╝y─ç na p├│┼émisku grzanki dwoma rz─Ödami obok siebie, a na ka┼╝d─ů grzank─Ö po┼éo┼╝y─ç jeden usma┼╝ony befsztyk, na wierzch da─ç po kilka szampion├│w wyj─Ötych ze sosu i obla─ç sosem maderowym. Po bokach mo┼╝na ugarnirowa─ç kartoflami wykrawanymi, lub krokietami z kartofli, a reszt─Ö sosu poda─ç w sosjerce.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialno┼Ťci