<- Kotlety zapiekane z makaronem i parmezanemLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaKulki z watroby ->

PDF Drukuj

Kulki miesne (zydowskie)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2013 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
450 g mielonej wolowiny,
3 srednie cebule,
3 zabki czosnku,
4 jaja,
3 ziemniaki,
1 maly kabaczek,
1 maly baklazan,
7 lyzek oleju,
sol, pieprz, bulka tarta,
odrobina galki muszkatolowej.

1. Posiekac czosnek i cebule.
2. Wlozyc do salaterki mielone mieso, dodac czosnek, cebule, 3 rozbeltane jaja,
galke muszkatolowa, sol, pieprz, dokladnie wymieszac i uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego.
3. Oczyscic jarzyny i drobno pokroic, oblozyc kulki, nastepnie obtoczyc w rozbeltanym jaju i tartej bulce.
4. Smazyc na oleju, na wolnym ogniu ok. 10 min. Podawac do ryzu lub kaszy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności