<- Kulki miesne (zydowskie)Lista potraw z grupy: Mięso: WołowinaLabskaus ->

PDF Drukuj

Kulki z watroby

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1437 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g watrobki cielecej lub wolowej,
500 g mielonego miesa wolowego,
6 zabkow czosnku,
1 jajo,
1 lyzeczka papryki slodkiej,
1/2 lyzeczki papryki ostrej,
1 lyzeczka kminku,
nac pietruszki,
3 lyzki oleju,
sol, pieprz.
Sos:
1 szklanka oleju,
4 zabki czosnku,
1 lyzeczka papryki slodkiej,
1/2 lyzeczki papryki ostrej,
sol, pieprz.

1. Do naczynia wlac szklanke oleju, 4 zabki posiekanego czosnku, przyprawy, sol
i pieprz do smaku. Podgrzewac na malym ogniu.
2. Podsmazyc watrobke z 2 stron, zemlec, zmiazdzyc 6 zabkow czosnku. Natke pietruszki posiekac.
3. W kamionce zmieszac watrobke, mieso, czosnek, posiekana pietruszke, papryke,
kminek i jajo, dodac 3 lyzki oleju, sol i pieprz do smaku. Wyrabiac dolewajac wode.
4. Uformowac kulki, wkladac do sosu i przez 30 min prazyc na delikatnym ogniu
na pol przykryte.
5. Podawac gorace w sosie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności