<- Kulki z watrobyLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaŁOPATKA WOŁOWA W BRUNATNYM SOSIE ->

PDF Drukuj

Labskaus

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2592 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
375 g peklowanej wolowiny,
150 g peklowanej wieprzowiny,
2 cebule,
lyzka margaryny,
750 g ziemniakow,
ogorki marynowane,
pieprz, galka muszkatolowa,
1/2 zabka czosnku,
4 jaja,
4 sardele.

1. Mieso ugotowac do miekkosci w wodzie. Zemlec razem z 2 ogorkami. Odstawic.
2. Ugotowane ziemniaki wycisnac za pomoca wyciskarki do kartofli. Wymieszac z
odrobina wywaru z miesa na jednolita mase.
3. Mieso wymieszac z ziemniakami, dodac drobno posiekana i uduszona na margarynie cebule. Doprawic pieprzem, galka muszkatolowa i zmiazdzonym czosnkiem.
4. Mase wylozyc na polmisek, oblozyc sadzonymi jajkami i sardelami. Zamiast
sardeli mozna uzyc sledzie marynowane podane osobno.
5. Podawac z marynowanymi ogorkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności