<- Pasta z szynki 2Lista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPasztet z watrobek ->

PDF Drukuj

Paszteciki z miesem (zydowskie)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1952 razy.


24 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1/2 kg mielonego miesa wolowego,
5 lyzek oleju,
1 glowka czosnku,
sok z cytryny,
1 bialko,
lyzeczka cynamonu,
galka muszkatolowa,
sol, pieprz,
12 platkow gotowego ciasta brik lub bardzo cienkich nalesnikow.

1. Wlozyc mieso do miski, dodac drobno posiekany czosnek, sol, pieprz, cynamon,
galke muszkatolowa i wymieszac.
2. Do garnka z grubym dnem wlac lyzke oleju i lekko podgrzac. Wlozyc mieso,
wlac sok z cytryny i dodac w malych ilosciach reszte oleju stale mieszajac,
az mieso uzyska brazowy kolor. Odstawic do wystygniecia.
3. Gotowe platy ciasta lub nalesniki przekrawac na pol. Na srodek kazdej polowki nakladac lyzeczke miesa i zaginac w forme malego trojkata. Zaklejac bialkiem z jajka.
4. Na rozgrzana patelnie wlac 2 lyzki oleju i smazyc rozki do zrumienienia.
Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności