<- Paszteciki z miesem (zydowskie)Lista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPeklowka ->

PDF Drukuj

Pasztet z watrobek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1773 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.
400 g watrobki kolowej,
4 watrobki kurze,
4 zoladki kurze,
piers kurczaka,
150 g loju,
1 srednia cebula,
4 listki laurowe,
szczypta galki muszkatolowej,
szczypta kurkumy,
1 kieliszek koniaku,
sol, pieprz,
1 lyzeczka majeranku,
2 lyzki zelatyny,
4 lyzki wody.

1. Obsmazyc watrobki z obu stron i pokroic w kawalki. Pokroic mieso z kurczaka,
zoladki i loj.
2. Wlozyc wszystko do garnka, zalac woda, dodac listki laurowe, cebule i majeranek. Dusic na malym ogniu tak, by sos sie nie wygotowal. Uduszone mieso
przepuscic przez maszynke dodajac po trochu czesc sosu. Osolic i popieprzyc
do smaku. Dodac koniak, galke muszkatolowa i kurkume, dokladnie wymieszac.
3. Zelatyne zalac woda i odstawic na 5 min. Nastepnie dodac do sosu pozostalego z gotowania miesa i watrobki, wymieszac i posmarowac ta mieszanina forme.
4. Wlozyc przygotowana mase, polac reszta sosu i wstawic do lodowki. Podawac
jako przystawke z korniszonami, cebulka lub salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności