Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2666 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kg poledwicy wolowej,
100 g boczku,
250 g karczochow z puszki,
250 g szparagow,
250 g fasolki szparagowej,
150 ml bialego wina,
50 g masla,
50 ml oleju,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
4 zabki czosnku,
6 pomidorow,
1 lyzka oleju do smazenia pomidorow.
Sos hiszpanski patrz przepis w rozdziale "sosy".
1. Poledwice umyc, oczyscic z tluszczu i osuszyc. Maslo stopic. Piekarnik nagrzac do temp. 200żC. Do brytfanny wlozyc poledwice, polac stopionym maslem
i olejem. Po 15 min obnizyc temp. piekarnika do 180żC. Poledwice polac winem
i piec ok. 40 min. Polewac czesto sosem z pieczenia i odwracac przy pomocy 2
lyzek (a nie widelcow), aby nie nakluc miesa. Posolic poledwice na 10 min
przed koncem pieczenia a nastepnie otworzyc piec na 5 min, aby mieso nieco
ostyglo i ponownie piec zamknac.
2. Jarzyny umyc. Czosnek obrac, oplukac. Fasolke szparagowa oczyscic i ugotowac
w osolonej wodzie. Szparagi oczyscic, odciac twarde konce i zwiazac w male
peczki. Wrzucic do wrzacej, osolonej wody i ugotowac. Karczochy osaczyc z
zalewy i podgrzac.
3. Zielona pietruszke umyc i drobno pokroic. Czosnek umyc i posiekac. Pomidory
przeciac na pol i posolic.
4. Na patelni rozgrzac olej. Przekrojone pomidory ulozyc skorka do dolu. Posypac zielona pietruszka, czosnkiem i sola. Patelnie przykryc i dusic pomidory
na malym ogniu 10 min. Odkryc.
5. Ciepla poledwice przelozyc na polmisek. Polac sosem hiszpanskim i dookola
ulozyc jarzyny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach