<- Poledwica faszerowanaLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPoledwica w sosie hiszpanskim ->

PDF Drukuj

Poledwica pasanda

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2067 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min. +2 dni
500 g poledwicy wolowej,
1,5 lyzeczki soli,
3 dl jogurtu,
2 duze cebule,
200 g masla,
50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego,
4 zabki czosnku,
2 lyzeczki sproszkowanej kolendry,
1 lyzeczka garam masala,
1/2 lyzeczki chilli,
1 lyzeczka papryki,
1/2 lyzeczki sproszkowanego kminku,
1 lyzeczka turmeriku.

1. Poledwice pokroic w plastry 1,5 cm grubosci. Lekko rozklepac, zalac osolonym
jogurtem. Marynowac dwie doby w chlodnym miejscu.
2. Po zakonczeniu marynowania w duzym rondlu podsmazyc w masle cienko pokrojona
cebule.
3. Dodac posiekane imbir i czosnek oraz reszte przypraw. Dobrze wymieszac.
4. Wlozyc w sos poledwice wraz z marynata i dusic pod przykryciem 25-30 min.
Potrzasnac co pewien czas rondlem, aby mieso nie przywieralo do dna.
5. Podawac z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności