<- Podział mięsa wołowegoLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPoledwica pasanda ->

PDF Drukuj

Poledwica faszerowana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2055 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1,5 kg poledwicy,
Farsz:
250 g siekanej cieleciny,
75 g tluszczu cielecego,
3 jaja na twardo,
1 szklanka zmielonej macy,
2 jaja surowe,
2 lyzki oliwy,
nac pietruszki,
1/2 lyzeczki soli i pieprzu.
Sos:
1 cytryna,
6 zabkow czosnku,
1 szklanka oliwy,
1 torebka szafranu,
3 liscie laurowe,
1/2 lyzeczki soli i pieprzu.

1. Delikatnie rozciac jaja i wyjac z nich zoltka. Bialka posiekac, polaczyc z
pozostalymi skladnikami farszu, dobrze wymieszac na jednorodna mase.
2. Filet poledwicy naciac lekko wzdluz i ciac go przy zewnetrznej sciance w taki sposob, by go calkowicie rozplaszczyc.
3. Na srodek nalozyc farsz, na farszu ulozyc ugotowane zoltka, zwinac filet w
rolade, zpiac konce i wlozyc do naczynia.
4. Zmiazdzyc zabki czosnku, dodac pozostale skladniki sosu, dobrze wymieszac,
polac nim mieso i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Polewac sosem w
czasie pieczenia.
5. Podawac z fasolka szparagowa i chlebkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności