<- Ragout z wołowinyLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaRIMBOMBIN Z BURGOS ->

PDF Drukuj

Rendang daging - wolowina w ostrym sosie kokosowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2391 razy.


(danie skladowe RIJSTAFEL - TALERZ RYZOWY)
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
500 g wolowiny,
6-8 szalotek,
kawalek swiezego imbiru (2,5 cm),
16-20 suszonych czerwonych papryczek chilli,
2 lyzeczki cytronelli,
1 zabek czosnku,
4 lyzki wiorkow kokosowych,
2,5 lyzki oleju,
625 ml mleczka kokosowego,
1 lyzeczka cukru,
1 lyzeczka soli.

1. Wolowine pokroic na 5 centymetrowe prostokaty grubosci 1 cm.
2. Papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Szalotki, imbir, papryczki, cytronelle oraz czosnek drobno pokroic. Przelozyc do mozdzierza i utrzec
na gladka paste.
3. Wiorki kokosowe lekko podsmazyc na zloty kolor, na suchej patelni, mieszajac
od czasu do czasu. Ostudzic i utrzec w mozdzierzu na miazge.
4. Na rozgrzanym oleju smazyc przez 4-5 min. szalotki, imbir, papryczki, cytronelle i czosnek. Dodac wiorki kokosowe i smazyc przez 1 min., dodac wolowine
i smazyc, az zbrazowieje. Nastepnie dodac mleczko kokosowe, sol, cukier i
wymieszac. Ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac, az mieso bedzie miekkie (ok. 1 godz.). Gdyby sos wyparowal dodac niewielka ilosc wody. Sos powinien byc gesty.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
no cóż - ten przepis na rendang to raczej polski żart, niz prawdziwe malajskie/indonezyjskie danie. Brakuje najważniejszych elementów smakowych czyli utłuczonych w moździeżu nasion kolendry, kminu rzymskiego, ew. kardamonu i trawy cytrynowej. Poza tym 1 ząbek czosnku to chyba zaprzeczenie południowo-azjatyckiej kuchni - powinno ich być min. 5 ząbków. Co do sosu to istotą potrawy jest wygotowywanie całej wilgoci czyli mleczka kokosowego chociaż czasem robi się ja "na mokro". "Sucho" przygotowany rendang jest przechowywany przez Malajów nawet przez kilka miesięcy.
Nadesłał(a): pielach <wpielach@wp.pl> 2007-09-12 00:09:31


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności