<- Tinga poblanaLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaTokny z pieprzem ->

PDF Drukuj

Tokan siedmiu wodzow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1550 razy.


Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 2 godz.
300 g duszonej wolowiny,
300 g duszonej wieprzowiny,
300 g duszonej cieleciny,
3 plasterki wedzonego boczku,
2 zielone papryki,
2 srednie cebule,
1 sredni pomidor,
70 g smalcu,
250 ml kwasnej smietany,
1 lyzka maki,
2,5 lyzeczki papryki,
sol.

1. Mieso pokroic na podluzne plasterki. Z plasterkow bekonu zdjac skorke i naciac wszerz w rownych odstepach, tak by po usmazeniu przypominal grzebienie
kogucie.
2. Cebule, pomidor i papryke umyc. Cebule obrac i drobno posiekac, z papryki
wyjac gniazda nasienne i pokroic na paski.
3. Na patelni rozgrzac smalec, podsmazyc bekon, wyjac i osaczyc. Na tym samym
smalcu zrumienic cebule, dodac mielona papryke i pokrojona wolowine. Smazyc
tak dlugo, az mieso lekko zbrazowieje. Dodac niewielka ilosc wody i dusic 30
min. Potem dodac wieprzowine i dusic dodatkowo 20 min, a pod koniec wrzucic
cielecine na nastepne 20 min. Gdy mieso bedzie miekkie dodac pokrojony pomidor, papryke i bekon. Zmieszac make ze smietana, dodac do miesa i zagotowac.
4. Podawac od razu na podgrzanym polmisku, z ryzem, kluseczkami "galuska" lub
"tarhonya" (przepisy w "macz-ryz").

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności